« Dia d'arròs amb pilotes…Cercavila »

Carabassa

24.12.2010

  09:23:45, por Drosi del Raval, 671 palabras  
Categorías: general

Carabassa

Orelletes, bunyols, llesquetes, panfigos, castanyes… feien gala i honor a les taules tradicionals del Nadal a Castelló, i amb ells la carabassa torrà, que si no era la reina juntament amb els moniatos, poc li faltava; eren altres temps. La carabassa torrà era un postre molt esperat a les cases en arribar l'hivern. Si la carabassa era dolça, només calia torrar-la i prou, la recepta era ben senzilla; en el cas que no fóra massa dolça, aleshores, amb una mica de mel per damunt, estava llesta per ser assaborida.
carabassa0
Les mestresses de casa, amb llandes grosses, portaven les carabasses, partides transversalment, a coure al forn, i una vegada torrades i gelades, es feien a trocets i es menjaven com a postre o llepolia a qualsevol hora. El temps que tot ho trasbalsa, i els canvis socials s'han encarregat de fer-nos, en l'actualitat, a tots, més senyorets, i la carabassa torrà, com a postre tradicional nadalenc, ha anat deixant pas a altres llepolies més sofisticades, més elaborades però de vegades molt menys naturals i nutritives, de manera que, en l'actualitat, si hom vol menjar carabassa torrà ho té difícil si no “se la torre” al forn de casa. Tanmateix, hi ha un dia a l'any en què a Castelló podem gaudir de la carabassa torrà en quantitat i a més a més de manera gratuïta, és naturalment, el dia de la representació nadalenca del Betlem de la Pigà, tal dia com anit. Des de l'any de la seua estrena teatral, en cap edició del tradicional betlem ha faltat la carabassa torrà per convidar tots els qui vullguen menjar-ne en acabar la representació. La carabassa forma part del Betlem i en l'actualitat dir Betlem de la Pigà és dir Nadal, Castelló i carabassa torrà.
carabassa1 carabassa2
Per què es dona carabassa al Betlem? Aquells que coneguen la representació ho tenen clar. El Betlem es representa a la bocana del forn tradicional de pa, lloc de reunió de les persones d'una mateix raval al Castelló del segle XIX, i la comboianta agraïx la col•laboració del veïnat en la participació i sobretot “per les ofrenes” que, naturalment, passen en acabar la representació a ser propietat d'ella i del capella a qui, generalment aquella servia; a canvi, al forn es torrava la carabassa que era repartida com a contraposició i obsequi per la participació. Al Betlem de la Pigà, són diverses les ocasions en què la comboianta, “la sinyo Quiqueta la Pigà”, fa referència a la convidada en acabar la representació a carabassa torrà, per part de “la sinyo Tomasa”, una ajudanta que, salvant les distàncies, es transformen en uns personatges que, sense participar directament a la representació, formen part del col•lectiu del Betlem: les carabasseres. I com tot evoluciona, també les carabasseres, presents des dels inicis del Betlem allà pels anys 80 del segle passat, han evolucionat; així mentre els primers anys es comprava la carabassa directament als llauradors del Raval de Sant Fèlix, es tallava per la meitat, es portava al forn, es torrava, era portada al teatre i després era trossejada i preparada en quadrets per ser repartida en acabar la representació, la qual cosa significava una gran “bugada” i algun problema higiènic, va ser a partir de l'any de la remodelació de les instal•lacions del teatre quan, també la repartida de carabassa va evolucionar, i des d'aleshores, “unes quiqueretes de carabassa torrà”, elaborades per una tradicional pastisseria del nostre poble, cada Nadal, cada representació, torna a dur el sabor tradicional de la carabassa torrà que, dit siga de passada, molta gent mai ha provat, hi ho fa per primera vegada a l'eixida del teatre en la representació la nit del Betlem… “Fóra, la sinyo Tomasa, vos donarà carabassa".
carabassa3 carabassa4
Carabassa ben torrà del Betlem de la Pigà”. Vitol !!! Us deixe unes fotografies que il•lustren tot el que acabe de dir, sobre la tradició nadalenca del Betlem i de la carabassa. Bon profit !!!

No hay opiniones, todavía

Mayo 2017
Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Opinions, reflexions i "cavil·leos" d'un amant del poble, la cultura, les festes, les tradicions. Que li agrada seguir el dia a dia, prendre-li el pols a la ciutat, i sobre tot que estima la seua gent i allò que és de tots, com si fora seu. En definitiva aquest vol ser un lloc per comentar coses que em sorprenen i desperten la meua reflexió, que vull compartir amb altres.

Buscar

Categorías

powered by b2evolution